Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Laboratorioanalyytikko on nähnyt veden laadun kehityksen
Laboratorioanalyytikko on nähnyt veden laadun kehityksen
Sekä Sinikka Vileniuksen että Taina Korpiharjun mukaan parasta työssä on ongelmanratkaisu – liittyi se sitten asiakaspalvelutyöhön tai analyysimenetelmiin – koska ratkennut ongelma vie työtä aina eteenpäin.

Laboratorioanalyytikko on nähnyt veden laadun kehityksen

Laboratorioanalyytikko Sinikka Vilenius on työskennellyt Tampereen Vedellä lähes 39 vuotta. Moni asia on muuttunut paremmaksi tuona aikana.

Sinikka Vileniuksen työhuoneessa on ikkuna Tampereen Veden talousvesilaboratorioon, missä tehdään analyyseja raaka- ja prosessivesistä sekä tamperelaisten verkostovedestä.

Laboratorioanalyytikkona Vilenius on vastannut analyysien asiantuntijana viimeiset vuodet laboratorion toiminnasta. Työ Tampereen Vedellä alkoi vuonna 1981.

– Pääsy kesätöihin tänne Ruskon laitokselle vuonna 1976 ratkaisi urani suunnan. Näin millaista laboratoriossa on ja hankin laborantin sekä laboratorioanalyytikon pätevyyden sen innoittamana.

Vuodet jo viestivät, että mukava työpaikkahan tämä on ollut, hymyilee Vilenius. Vilenius jäi töistä eläkkeelle lokakuun lopussa.

Laboratoriomaailma kehittynyt hurjasti

Laboratoriotoiminta sekä laitteet ja menetelmät ovat kehittyneet Vileniuksen uran aikana. Nykyisin laitteet havaitsevat yhä pienempiä pitoisuuksia ja tuloksia on mahdollista siirtää suoraan laitteelta tietokoneelle, mikä vähentää näppäilyvirheiden määrää.

– Prosessimielessä veden laatu on parantunut kehityksen ja uuden tiedon myötä, tietää Vilenius, joka muistaa lapsuudesta syksyisen veden mutaisen maun. Nykyään levien aineenvaihduntatuotteiden synnyttämän maun ja hajun poistaa aktiivihiilisuodattimet.

Työturvallisuus on myös hurjasti kehittynyt. Näytteitä ja kemikaaleja käsitellään vetokaapeissa ja työntekijöille on tarjolla asianmukaiset suojavarusteet käsineistä lähtien.

– Niin hurjalta kuin se kuulostaakin, harvassa laboratoriossa käytettiin aikaisemmin suojavarusteita. Tai jos käytettiin, ne saattoivat olla jotain sopimatonta materiaalia, muistelee Vilenius.

Näytteenottoa ja vesianalyysejä

Talousvesilaboratorion laborantin perustyöpäivä alkaa näytteenotolla raakavedestä, prosessista ja puhtaasta vedestä. Verkostovettä tutkitaan päivittäin analysoiden perusanalyysit ja määrävälein vettä analysoidaan hyvinkin laajalla analyysivalikoimalla. Päivittäinen veden laadun seuraaminen on ensiarvoisen tärkeää.

– Vesikriisejä ei kukaan toivo, mutta tulleessaan ne kehittävät aina myös alaa; jämäköittävät ohjeistuksia, tuovat uusia käytänteitä, valvontatapoja ja keinoja kriisien estämiseen, toteaa Vileniuksen seuraaja, kemisti Taina Korpiharju, joka aloitti työt laitoksella syyskuussa.

Ruskossa sijaitsevan jätevesilaboratorion esimiestehtävät kuuluvat myös Sinikan ja marraskuusta lähtien Tainan työtehtäviin.

Tampereen Vedellä Korpiharju seuraa veden analyysituloksia prosessipuolen näkökulmasta - eli mitä prosessissa tapahtuu ja miksi. Analyysitulosten tulkinnan kannalta vahva paikallistuntemus on myös plussaa.

–Taina tuntee Tampereen ja sen pinta- ja pohjavesivesialueet sekä vesilaitosten sijainnit. Jo tuon avulla pystyy analyysituloksista päättelemään paljon, toteaa Vilenius.

– Mitäkö teen? Aion ottaa ompelukoneen ja saumurin esiin, ja aloittaa taas ompelun. Jatkossa voin tehdä myös sudokun heti aamulla, Vilenius kertoo. Lisäksi aikaa jää myös liikuntaharrastuksille, aktiivisesti laskettelua harrastava Vilenius lisää.

Lisäksi hän haaveilee pääsevänsä eläkeläiskahville jo aikaisemmin eläkkeelle jääneiden työkavereiden kanssa.

– Kai sen toiveen voi laittaa tätäkin kautta, Sinikka Vilenius pohtii.

sinikka 2