Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Vesivahinkotilanteessa tulee välittömästi katkaista vedentulo kiinteistön pääsulkuventtiilistä ja soittaa sen jälkeen isännöitsijälle tai omaan vakuutusyhtiöön.

Apua, vesivahinko!

Vesivahinkojen korjaaminen on työlästä ja kallista puuhaa. Halvin ja helpoin tapa ehkäistä vahinkoja on seurata vesimittaria säännöllisesti.

Milloin viimeksi kävit katsomassa kotisi vesimittaria? Mittarin tarkkailu ja vedenkulutuksen seuraaminen voivat paljastaa piilevän vesivuodon.

– Mittarin kuuluisi pysähtyä kokonaan, jos vettä ei käytetä. Jos mittari ei pysähdy tai kulutus poikkeaa selvästi keskiarvosta, on syytä epäillä vesivuotoa, muistuttaa Tampereen Veden putkimestari Sami Juvonen.

Jos vesituhlariksi paljastuu vuotava hana tai WC-säiliö, vuoto voidaan yleensä korjata helposti ja edullisesti vaihtamalla tiivisteet uusiin. Sitä ennen vettä on kuitenkin voinut kulua roimasti hukkaan. Esimerkiksi vuotava vessanpytty voi aiheuttaa vesilaskuun noin tuhannen euron lisän vuodessa.

Vielä kalliimpaa on, jos vesivuoto pääsee kastelemaan talon rakenteet. Märkien rakenteiden ja mahdollisten homevaurioiden korjaaminen voi viedä useita tuhansia euroja.

Kotivakuutus korvaa äkillisten ja yllättävien vesivahinkojen aiheuttamia kustannuksia. Hitaasti syntyneet, esimerkiksi rakennusvirheestä tai putkien haurastumisesta johtuvat vahingot jäävät yleensä kiinteistön omistajan tai osakkaiden omalle kontolle. Vakuutuskorvauksia voidaan myös alentaa, jos vahinko johtuu asukkaan omasta huolimattomuudesta.

Noudata sääntöjä!

Projektipäällikkö Toivo Riihiluoma kiinteistövahinkojen korjauksiin erikoistuneesta Polygonista on nähnyt urallaan valtavasti vesivahinkoja. Usein ne johtuvat juuri asukkaan omasta huolimattomuudesta.

– Jos kaikki pelaisivat sääntöjen mukaan, näitä vahinkoja olisi paljon vähemmän, hän toteaa.

Vessanpyttyyn heitetään vaippoja ja kahvinporoja, mikä aiheuttaa viemäriputkien tukkeutumista. Pyykin- ja astianpesukoneet asennetaan huolimattomasti ja omin voimin, vaikka pesukoneiden asennus ja liitännät tulisi aina teettää ammattilaisilla.

– Pahimmillaan väsynyt juhlija nukahtaa suihkussa lattiakaivon päälle, ja vesi pääsee valumaan alempiin kerroksiin, Riihiluoma kuvailee.

Ikäviä ovat myös rakennusvirheet, jotka voivat aiheuttaa piileviä vesivahinkoja. Esimerkiksi huolimattomasti tehty lattiakaivon ja vesieristyksen välinen liitos tuhoaa rakenteita salakavalasti.

Sulje hanat, tarkista letkut

Mitä sitten voi tehdä, jotta vesivahinkoa ei sattuisi omassa kodissa? Hyvä muistisääntö on, että pyykin- tai astianpesukonetta ei pidä jättää käyntiin ilman valvontaa. Myös pesukoneiden hanat tulisi sulkea aina käytön jälkeen.

Täyttö- ja poistoletkun sekä liitinten kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja vaihtaa ne tarvittaessa uusiin. Vuotokaukalo ja -vahti pesukoneen alla estävät suuremmat vahingot.

Jos rakennus on talviaikaan tyhjillään ja ilman lämmitystä, käyttövesijohdot tulee tyhjentää vedestä. Putkien jäätyminen ja halkeaminen on yleinen syy vesivahingolle.

Lämminvesivaraajan säiliön syöpyminen tai varoventtiiliin rikkoontuminen voivat myös aiheuttaa isoja vesivuotoja. Varaaja tulisi sijoittaa lattiakaivolla varustettuun tilaan, ja varoventtiilin kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti.

Viemäriin ei saa kaataa ruoantähteitä, rasvaa tai muutakaan, mikä ei sinne kuulu. Jokaisella tontilla tulee olla tarkastuskaivo, josta päästään avaamaan mahdollisia viemäritukoksia.

Syksyllä on hyvä muistaa, että sadevesikaivojen ritilät tulisi pitää puhtaana puiden lehdistä, jotta vesi ohjautuu sadevesiverkostoon eikä maaperään ja kiinteistön rakenteisiin. Kiinteistöä ympäröivän maaperän tulee lisäksi viettää rakenteista poispäin.

Sami Juvonen muistuttaa, että kiinteistön vesipisteet ja märkätilat eivät saa sijaita viemärin padotuskorkeuden alapuolella. Padotuskorkeus tarkoittaa korkeinta tasoa, jolle viemärivesi voi nousta verkostossa.

– Ongelmia voi tulla esimerkiksi vanhoissa taloissa, joiden kellarikerros halutaan remontoida sauna- ja suihkutiloiksi. Jos lattiakaivo on padotuskorkeuden alapuolella, viemärivesi voi nousta sisälle asuntoon.

Kannattaa jo etukäteen miettiä, mitä pitäisi tehdä, jos kotiin alkaa pulputa vettä. Vesilaitoksen vikailmoitusnumero olisi myös hyvä olla esillä.

Harjoittele etukäteen

Jos äkillinen vesivahinko yllättää, vedentulo tulee välittömästi katkaista kiinteistön pääsulkuventtiilistä. Sen jälkeen vahingosta ollaan yhteydessä isännöitsijään tai omaan vakuutusyhtiöön.

– Kuten kouluissa on paloharjoituksia, kannattaa jo etukäteen miettiä, mitä pitäisi tehdä, jos kotiin alkaa pulputa vettä. Vesilaitoksen vikailmoitus-
numero olisi myös hyvä olla esillä, Sami Juvonen vinkkaa.

Tampereen Veden vikailmoitusnumero on 0800 90 172. Maksuttomaan numeroon voi soittaa ympäri vuorokauden.