Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Ensimmäiseksi saneerattavasta B-linjasta jää paikalleen vain ulkoseinät ja osa sisäseinistä. Tämä osa valmistuu helmikuussa 2015.

Kaupinojalla louhitaan, puretaan ja rakennetaan yhtä aikaa

Talviaikaan yleensä hiljainen Kaupinojan ranta kuhisee maanrakennuskoneita ja työmiehiä, kun työt etenevät Suomen tämän hetken suurimmalla vedenpuhdistuslaitostyömaalla.

MAALISKUUN alkupuolella Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen ensimmäiseksi saneerattavasta osasta eli B-linjasta on jäljellä vain ulkoseinät ja osa sisäseinistä; muuten kaikki menee uusiksi. Kattona toimivat taivas ja rakennusteltat. Entinen kemikalointisiipi on purettu, ja vanhat prosessilaitteet on kuljetettu pois.

– Osa meni romuttamolle ja osa alkuperäisistä, jopa vuodelta 1928 olevista laitteista otettiin talteen ja laitetaan myöhemmin esille laitoksen omaan pieneen museogalleriaan, kertoo tekninen päällikkö Heikki Syrjälä Tampereen Vedestä.

Vanhat vedenpuhdistusaltaat hyödynnetään, ja niille valetaan paraikaa uusia väliseiniä. B-linja valmistuu helmikuussa 2015, jonka jälkeen saneeraus alkaa viereisellä A-linjalla. Täysin valmista on suunnitelmien mukaan keväällä 2016. Valmistuttuaan laitos toimii Tampereen toisena päävedenpuhdistuslaitoksena Ruskon laitoksen rinnalla.

– On haastavaa tehdä purkutöitä ja rakentaa uutta, kun tuossa seinän takana on varalaitoskäytössä oleva vedenpuhdistamo, jota koekäytetään kerran kuukaudessa. Hygieniataso on pidettävä yllä, ja vain muutamilla on kulkuoikeus toimivalle puolelle, Syrjälä jatkaa.

12 000 kuutiota kalliota POIS

Saneerauksen lisäksi laitosta laajennetaan uudella 800 neliömetrin tulopumppaamosiivellä, jonka alta on tammikuusta lähtien louhittu kalliota pois. Kallionräjäytykset muutaman kerran päivässä jatkuvat huhti-toukokuulle saakka samoin kuin rekkaralli, jolla kuljetetaan alueelta pois noin 12 000 kuutiota kiviainesta. Varsinaiset rakennustyöt alkavat anturoiden valulla kesän kynnyksellä.

Uudisrakennukseen tulee myös Tampereen Kaukolämpö Oy:n pumppausosasto, josta Näsijärven vettä pumpataan kaukojäähdytystuotantoon ja toimitettavaksi muun muassa Tampereen yliopistollisen sairaalan jäähdytykseen. Raakavesi jäähdytyskäyttöön tulee puhdistuslaitoksen kanssa yhteisestä uudesta imuputkesta, joka laskettiin veteen viime syksynä.

Uimarannalle pääsee kesäkuussa

Rakennustyömaan vuoksi Kaupin kansanpuistossa ulkoilevilta on vaadittu hieman joustoa, sillä tuttuja kulkuväyliä on jouduttu jonkun verran muuttamaan eikä rannalle ole ollut asiaa. Syrjälän mukaan kesän tullen työt rannalla saadaan päätökseen, ranta ennallistetaan ja kulku sinne sallitaan.

– Kesäkuun puolivälissä rannalle pääsee uimaan, tosin kiertokautta, hän lupailee.