Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Jäteveden puhdistuksen konkari
Jäteveden puhdistuksen konkari
Heikki Sandelin on tehnyt pitkän uran Tampereella jätevesien käsittelyn parissa. Opinnot ja entistä vastuullisemmat tehtävät ovat innostaneet jatkamaan.

Jäteveden puhdistuksen konkari

Käyttöpäällikkö Heikki Sandelin on opiskellut jätevesien käsittelyn asiantuntijaksi ja esimieheksi työn ohessa. Kaikki alaisten työtehtävät ovat hänelle tuttuja.

Jätevesien käsittelyn käyttöpäällikkö Heikki Sandelin on hyvä esimerkki siitä, miten opiskelu voi avata ovia entistä vastuullisempiin tehtäviin.

Kun Sandelin aloitti 17-vuotiaana työt Tampereen kaupungin vesihuolto-osastolla, hänellä ei ollut sen kummempaa alan koulutusta. Opintojen myötä Sandelin on edennyt puhdistamon rivityöntekijästä ja apumiehestä nykyiseen tehtäväänsä Tampereen jätevedenpuhdistamojen ja -pumppaamojen käyttöpäälliköksi. 

– Koen vahvuudeksi sen, että olen tehnyt kaikkia niitä työtehtäviä, joita alaiseni tekevät. Vankka kokemus käytännön tehtävistä auttaa ymmärtämään heidän työtään, Heikki Sandelin pohtii.

Näillä näkymin Sandelin on jäämässä eläkkeelle syksyllä 2018, jolloin hänelle tulee täyteen 44 vuotta jätevesien käsittelyn parissa. 

– Jäteveden puhdistusvaatimukset ovat kiristyneet tänä aikana jatkuvasti. Nämä vuosikymmenet ovatkin olleet jatkuvan kehittämisen ja saneeraamisen aikaa, Sandelin kuvailee.

Opinnot veivät mennessään

Heikki Sandelinin ensimmäinen työpaikka vuonna 1974 oli Viinikanlahden puhdistamon koelaitos, jossa hän teki fosforin saostuskokeita ferrosulfaatti-nimisellä kemikaalilla. Tulokset olivat hyviä, ja ferrosulfaatti otettiinkin käyttöön Raholan puhdistamolla jo seuraavana vuonna.

– Lisäksi työskentelin apupoikana altaiden tyhjennyksissä ja siivouksissa, joita siihen aikaan tehtiin vielä paljon käsityönä, hän kertoo.

Syksyllä 1975 nuori mies siirtyi Raholan jätevedenpuhdistamolle ja aloitti kolmivuorotyön puhdistamonhoitajana. Niissä hommissa vierähti yli 20 vuotta.

– Kolmivuorotyö sopi lapsiperheen arkeen. Sain olla paljon kotona päivisin, kun lapset olivat pieniä, Sandelin muistelee.

Syksyllä 1996 kolmivuorotyö Raholassa vaihtui päivätyöksi. Heikki Sandelin mietti, voisiko hän täydentää ammattitaitoaan alan opinnoilla.

Syksyllä 1996 hän suorittikin parin viikon mittaisen puhdistamonhoitajan peruskurssin ja seuraavana syksynä jatkokurssin. 1999 hän uskaltautui aloittamaan työteknikko-opinnot, joista hän valmistui prosessityöteknikoksi kahta vuotta myöhemmin.

Opinnot veivät mennessään, ja seuraavaksi vuorossa olikin tekniikan erikoisammattitutkinto Hämeen ammattikorkeakoulun Täydennyskoulutuskeskuksessa. Sen päätyttyä vuonna 2003 Sandelin haki ja pääsi tuotantotalouden insinööriopintoihin.

– Olin yllättynyt, kun ammattikorkeakoulun opintosihteeri soitti ja kertoi, että erikoisammattitutkinto oli hakukelpoinen amk-tutkinto-opintoihin. Onneksi pääsykokeeseen oli vielä kaksi viikkoa aikaa, Sandelin naurahtaa.

Aikamoinen rutistus

Sandelin myöntää, että insinööriopinnot olivat työn ohessa aikamoinen rutistus. 

– Neljän ja puolen vuoden ajan kaikki perjantai-illat ja lauantait kuluivat opinnoissa. Vapaa-aikaa ei juuri jäänyt, hän hymähtää.

Insinööriopinnot alkoivat tammikuussa 2004, ja samana keväänä Sandelin siirtyi Viinikanlahden puhdistamolle työnjohtajaksi.

Valmistuttuaan insinööriksi vuonna 2008 hän työskenteli vielä Viinikanlahdessa käyttöinsinöörinä vuoden 2010 loppuun, jonka jälkeen hän aloitti nykyisissä tehtävissään käyttöpäällikkönä Tampereen Veden pääkonttorilla Nekalassa.

Viime aikoina Sandelinia on työllistänyt erityisesti uuden Sulkavuoren keskuspuhdistamon suunnittelu. Nykyisiäkin puhdistamoja parannetaan: viimeisin saneeraus on käynnissä Raholan puhdistamolla, jossa uusi nukkakangassuodatin tehostaa käsiteltyjen jätevesien puhdistusta entisestään.

KUKA?

  • Heikki Sandelin
  • Jätevesien käsittelyn käyttöpäällikkö
  • Työskennellyt Tampereen Vedessä vuodesta 1974
  • Koulutukseltaan tuotantotalouden insinööri AMK
  • Kahden lapsen isä ja neljän lapsen isoisä
  • Harrastaa kuntosalia ja ulkoilua koiran kanssa