Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Tähän nousee meidän uusi koti
Tähän nousee meidän uusi koti
Perheen pojat Alexander, 5, ja Mikael, 3, toimivat ahkerina apumiehinä. Jos rakennustyöt sujuvat aikataulussaan, Saulamaat pääsevät muuttamaan uuteen kotiinsa ensi kesän korvilla.

Tähän nousee meidän uusi koti

Lempäälässä asuva Saulamaan perhe rakentaa omakotitaloa uudelle asuinalueelle Tampereen Vuorekseen. Olli-Pekka ja Anna Saulamaa sekä pojat Alexander, 5, ja Mikael, 3, odottavat jo innolla, että pääsevät muuttamaan uuteen, ikiomaan kotiinsa. Vesihuolto tontille järjestyi mutkattomasti Tampereen Veden kautta.

Katu on niin uusi, että puhelimen navigaattori ei vielä tunne sitä.

Täällä, Tampereen Vuoreksessa, on rakenteilla paljon uusia taloja. Yksi niistä on Lempäälässä asuvan Saulamaan perheen uusi, tuleva koti.

Rakennushanke sai alkunsa lähes vahingossa, kun perheen isä Olli-Pekka Saulamaa selaili illalla kaupungin verkkosivuja. Anna Saulamaa sekä lapset Alexander, 5, ja Mikael, 3, olivat silloin jo nukkumassa.

– Minulla oli vähän tylsää, joten katselin, olisiko kaupungilla tonttiarvontoja. Vuoreksessa sellainen oli, ja osallistuin siihen saman tien. Sitten unohdin koko asian, Olli-Pekka Saulamaa muistelee.

Kun kaupungilta tuli viesti, että perhe oli saanut tontin, perheen äiti Annakin innostui asiasta. Koronatilanteen vuoksi he viivyttelivät pari kuukautta hankkeen aloittamista, mutta kun lainapäätöskin saatiin pankista, he päättivät ryhtyä toimeen.

Minulla oli vähän tylsää, joten katselin, olisiko kaupungilla tonttiarvontoja. Vuoreksessa sellainen oli, ja osallistuin siihen saman tien.
Olli-Pekka Saulamaa

– Asumme nyt rivitalossa vuokralla, joten on mukava päästä omaan kotiin. Odotan erityisesti, että pääsen istuttamaan omalle pihalle kukkia, pensaita ja ehkä puitakin, Anna Saulamaa kertoo hymyillen.

Kun tapaamme tontilla lokakuussa, omakotitalon perustukset on juuri saatu valmiiksi. Seuraavaksi alkavat sokkelin sisätäyttötyöt.

Koska Saulamaat työskentelevät itse aivan muulla kuin rakennusalalla, eri työvaiheet on päätetty teettää ammattimaisilla urakoitsijoilla. Itse rakennus on tilattu talotehtaalta pakettina, avaimet käteen -periaatteella.

– Teemme mahdollisimman vähän itse! Terassia ja muuta kyhäämme sitten, kun talo on valmis, ja rakennusaikana toimimme apumiehinä tarpeen mukaan, Olli-Pekka Saulamaa kuvailee.

Myös ammattitaitoinen vastaava mestari on hankkeessa kullanarvoinen.

– Ilman häntä olisimme vielä alkuvaiheessa. Omat hermot tai osaaminen eivät riitä kaikkien suunnitelmien ja papereitten läpikäymiseen, perheen isä naurahtaa.

uusi koti 2

Anna Saulamaa iloitsee siitä, että perhe pääsee muuttamaan vuokrakodista omaan taloon. Hän odottaa erityisesti, että pääsee istuttamaan omalle pihalle kukkia, pensaita ja ehkä puitakin.

Vesihuollon järjestäminen on sujunut tontille mutkattomasti.

Liitoskohtalausunnon sai tilattua sähköisesti Tampereen Veden verkkosivujen kautta. Myös liittymissopimuksen teko onnistui helposti verkkolomakkeella. Seuraavaksi edessä on vesi- ja viemärijohtojen rakentaminen sekä vesimittarin asentaminen tontille.

– Vesi- ja viemärijohtojen kaivanto­työt tekee tontin alueella rakentaja. Tampereen Vesi asentaa kaivantoon vesijohdon vesimittarille saakka ja laskuttaa tästä aiheutuvat työ- ja materiaalikulut, kertoo toimistoinsinööri Kari-Pekka Kortetjärvi Tampereen Vedeltä.

Uudella asuinalueella Vuoreksessa Tampereen Vesi on rakentanut pientalojen tonttijohdot valmiiksi tontin rajalle. Vanhoilla asuinalueilla rakentaja voi teettää tonttijohtojen kaivantotyöt joko Tampereen Vedellä tai itse valitsemallaan urakoitsijalla.

Entäs perheen pojat, ovatko hekin innostuneita rakennushankkeesta?

– Ei! huutavat Alexander ja Mikael iloisesti virnistäen.

Anna Saulamaata naurattaa.

– Kyllä pojat ovat iloisia, että pääsevät uuteen kotiin, jossa on enemmän tilaa leikkiä ja johon mahtuu enemmän leluja, hän vakuuttaa.

Vuores on rauhallinen asuinalue, johon lapsiperheen on hyvä muuttaa. Palvelut ovat lähellä ja naapurustosta löytyy varmasti leikkikavereita lapsille.

Tänne Saulamaat muuttavat ensi kesän korvilla, kun kaikki on vihdoin valmista.

uusi koti 3

Vuores on rauhallinen asuinalue, joka sopii erityisesti lapsiperheille, Olli-Pekka Saulamaa ­pohtii.

 

Rakentaja, muista nämä!

• Liitoskohtalausunto tarvitaan heti rakennusprojektin alussa kiinteistön vesi- ja viemärisuunnitelmia sekä verkostoon liittymistä varten. Liitoskohtalausunto on maksuton ja sen voi tilata Tampereen Veden verkkosivuilta. Liitteeksi tarvitset kopion asemapiirroksesta.

• Liittymis- eli vesisopimus tehdään, kun kaupungin rakennusvalvonta on hyväksynyt vesi- ja viemärisuunnitelmat. Kun liittymissopimus on tehty, tontille voi tilata vesi- ja viemäriliittymän sekä vesimittarin. Tiedot sopimusta varten voit ilmoittaa esimerkiksi verkkolomakkeella.

• Liittymismaksu perustuu rakennusluvan mukaiseen rakennusoikeuteen ja rakennuksen käyttötarkoitukseen. Maksu laskutetaan, kun liittymissopimus on tehty. Liittymismaksun lisäksi laskutetaan liitostöistä aiheutuvat kustannukset.

• Liitostyöt vesi- ja viemäri­verkostoon sekä vesimittarin asennus tilataan Tampereen Veden työnjohdolta. Töiden tilaukset voit tehdä lomakkeella tai puhelimitse.

• Kun olet muuttanut uuteen kotiin, muista päivittää laskutustietosi ja ilmoittaa vesimittarin lukema Tampereen Vedelle. Muutokset on helppo tehdä Tampereen Veden Online-palvelussa, johon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.