Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Antti jatkaa siitä, mihin Esa jäi
Antti jatkaa siitä, mihin Esa jäi

Antti jatkaa siitä, mihin Esa jäi

Tampereen Veden puheenjohtajana aloittanut Antti Ivanoff sai edeltäjältään Esa Kanervalta johdettavaksi talon, jossa vesihuoltoa kyetään suunnittelemaan pitkäjänteisesti. Ivanoffin kauden tärkeimpiä hankkeita on vesijohtoverkoston kunnon kartoitus sekä nykypäivän tarpeita vastaavan organisaatiomuodon etsiminen vesilaitokselle.

Tampereen Veden johtokunnan puheenjohtajana Antti Ivanoff on uusi. Vesialalta kokemusta kuitenkin riittää.

”Vuonna 1995 olin rakentamassa Lahdesjärvellä kesätöissä vesi- ja viemäriverkostoja Tampereen kaupungille. Sen mainitsen aina mielelläni”, Ivanoff nauraa.

Kesän kunnallisvaalien jälkeen Tampereen Veden puheenjohtajan paikka osui kokoomukselle. Ivanoff otti luottamustoimen vastaan sosiaalidemokraattien Esa Kanervalta. Vesiala on Ivanoffille tuttua tosin siksikin, että viime valtuustokaudella hän istui pari vuotta Kanervan vetämän johtokunnan jäsenenä.

”On tosi kiinnostavaa päästä kehittämään kaupungin liikelaitosta ja päästä tarjoamaan hyvää juomavettä sekä jäteveden puhdistuspalveluita asiakkaillemme. Molemmat ovat arkemme sujumiselle korvaamattomia”, Ivanoff sanoo.

Ivanoff kiittelee edeltäjänsä työtä

”Talo on hyvässä kunnossa, ja viime kaudella saatiin paljon hankkeita aikaan.”

Kanervan puheenjohtajakaudella Tampereen Vedessä käynnistettiin yli kaksikymmentä strategista projektia. Yksi merkittävimmistä oli olemassa olevan infran, kuten jätevedenpumppaamojen laaja kuntokartoitus ja kehittämissuunnitelma.

”Sen perusteella selvitämme, mikä on uusittava pian ja mikä vasta kymmenen vuoden kuluttua. Pitkäjänteinen kehittäminen edellyttää perusteltua käsitystä siitä, kuinka paljon rahaa missäkin vaiheessa on varattava. Seuraavaksi vuorossa on vesijohtoverkon kartoitus”, Kanerva sanoo

Toinen merkittävä Kanervan kauden merkittävä asia oli selvityksen aloittaminen tulevaisuuden vedenhankinnasta. Nykyisin Tampereen juomavedestä noin kaksi kolmasosaa on Roineen pintavettä, loput pohjavettä useista eri lähteistä. Asetelma voi säilyä sellaisenaan tai täydentyä Tavase-yhtiö kautta hankittavalla tekopohjavedellä.

”Olemme vertailleet eri vaihtoehtojen hintoja, laitosinvestointien tarvetta ja hiilijalanjälkeä. Pääasia on, että vesilähteitä on useita, jolloin vedensaanti on turvattu myös ongelmatilanteessa”, Kanerva sanoo.

1200 Antti Ivanoff Esa Kanerva 2

Osakeyhtiö olisi tätä päivää

Tampereen Vesi on nykymuodossaan Tampereen kaupungin liikelaitos. Yksi Ivanoffin kauden tärkeimpiä hankkeita on parhaan organisaatiomuodon löytäminen.

”Tampereen pormestariohjelmassa on linjattu, että Tampereen veden yhtiöittämiskysymykseen löydettävä ratkaisu. Jatkammeko kaupungin liikelaitoksena vai olisiko kaupungin omistama osakeyhtiö parempi vaihtoehto”, Ivanoff sanoo.

Tamperelaiselle vedenkuluttajalle muutos ei näkyisi. Sen sijaan hallinnollisesti kysymys on merkittävämpi. Osakeyhtiömuoto toisi toimintaan ketteryyttä ja päätöksentekoa konsernitasolta lähemmäs vesilaitoksen toimintaa. Se mahdollistaisi esimerkiksi nykyistä kannustavamman henkilöstöpolitiikan.

Osakeyhtiön puolesta puhuu myös vuonna 2025 Sulkavuoreen avattava Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy, jonka osakkaita osakaskuntia ovat Kangasala, Lempäälä, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.

”Keskusjätevedenpuhdistamo on seudullisesti omistettu osakeyhtiö. Nyt sen rinnalla toimii Tampereen kaupungin liikelaitos, ja olisikin hyvä etsiä mallia, jolla vesiliikelaitos voitaisiin yhdistää samaan kokonaisuuteen”, Kanerva näkee.

Kyllä yhtiölle, ei yksityistämiselle

Keskustelu yhtiömuodosta on tärkeää mutta se on myös samalla melkein kuin leikkiä tulella. Asia nimittäin ymmärretään usein väärin, Kanerva sanoo.

”Englannissa julkinen vesihuolto Thatcherin aikana romutettiin, ja nyt sielläkin ollaan palaamassa julkiseen malliin. Tampereella kyse ei ole yksityistämisestä, vaan osakeyhtiö olisi edelleen kaupungin omistama”, Kanerva sanoo.

”Siis hieman samalla tavalla kuin aikaisemmin on tehty sähkölaitoksen kanssa”, Inanoff täydentää.

Suomessakin on kuntia, joissa vesihuollolla on paljon korjausvelkaa. Ratkaisuksi on väläytelty vesihuollon yksityistämistä, eli nykyisten korjausvastuiden mutta myös bisnesmahdollisuuden siirtoa yksityiselle yhtiölle.

Se on saanut suomalaiset heräämään puhtaan veden merkitykselle. Syyskuussa eduskunta hyväksyi yksityistämistä suitsivan Vesi on meidän -kansalaisaloitteen. Kanerva ja Ivanoff ovat samoilla linjoilla. Maailmalla yksityistäminen on nostanut hintoja ja heikentänyt palvelua.

”Vesi on kansallisvarallisuuttamme. Ei sillä voi alkaa tehdä bisnestä markkinoiden ehdoilla”, Kanerva sanoo.

”Vesi on kaikelle elämälle, jonka tunnemme edellytys. Jos sitä ei ole, yhteiskunta ei toimi. Se on välttämättömyys”, Ivanoff sanoo.

MINIGALLUP

Minkälainen vedenkäyttäjä olet?

Esa Kanerva: "Huolellinen. Laitan suihkussa hanan pois päältä, kun en tarvitse vettä. Jo kodinperintönä opetettiin, että vedellä ei lutrata."

Antti Ivanoff: "Veikkaisin, että aika tyypillinen kaupunkilainen vedenkäyttäjä. Vesihuolto pelaa onneksi niin hyvin, ettei käyttäjän tarvitse sitä liikoja miettiä. ­Riittää kun maksaa laskun."

Kerro jokin vedenkäyttöön liittyvä syntisi?

Esa Kanerva: "Harmittaa, kun ­kesällä joudun tuhlaamaan vettä nurmikon ja kasvien kasteluun. Toisaalta ne kuolisivat, jos niitä ei kastelisi. Hankala valinta!"

Antti Ivanoff: "Omat lapset ovat tykänneet leikkiä ­altaissa. En ole puuttunut heidän vedenkäyttöönsä ehkä yhtä tiukasti kuin entisajan vanhemmat olisivat."

Esa Kanerva, 68
Ammatti: Eläkkeellä oleva sairaalan osastonhoitaja, pääluottamusmies ja työnohjaaja.
Tehtävä Tampereen Vedessä: johtokunnan puheenjohtaja 2017 – 2021.
Koti: Tampereen Hyhkyssä.
Harrastukset: Haitarin soitto, kävely ja uinti.
Tappara vai Ilves: ”Molemmat, mutta nuorena kävin enemmän Ilveksen peleissä.”

Antti Ivanoff, 41
Ammatti: Diplomi-insinööri, yrittäjä.
Tehtävä Tampereen Vedess: johtokunnan puheenjohtaja 2021 – .
Koti: Tampereen Pispalassa.
Harrastukset: Höntsyt eri pallopeleissä.
Tappara vai Ilves: ”Ilves!”.

Teksti ja kuva: Juho Paavola