Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Hirvi pientareella saa odottaa, vuotava putki ei!
Hirvi pientareella saa odottaa, vuotava putki ei!
Yllättävien putkirikkojen tai myrskyjen aiheuttamien tuhojen ohessa tehdään paljon ennakoitavia asennustöitä. Vanhemmat putkiasentajat Mika Tuominen ja Tero Soikkeli taiteilevat putken kimpussa Linnainmaalla.

Hirvi pientareella saa odottaa, vuotava putki ei!

Tampereen veden häiriöpäivystys pitää vuorokauden ympäri huolen siitä, että vesi- ja viemäriverkoston viat saadaan korjattua nopeasti. Varallaoloviikolla nukutaan käsi kännykällä, sillä korjausten kimppuun on kiidettävä puolessa tunnissa.

Putkimestari Tommi Kivimäkeä väsyttää. Edellinen ilta on mennyt pitkäksi, tosin hieman eri syistä kuin ehkä joskus nuorempana. Illalla Kivimäki on korjannut ryhmänsä kanssa hajonnutta vesiputkea Pyynikillä, jonka jälkeen he ovat rientäneet asentamaan taloyhtiölle uutta vesijohtoverkon liityntäputkea Näsilinnankadulle.

– Sellaiset työt on tehtävä yöllä. Näsilinnankadulla on paljon esimerkiksi partureita ja ravintoloita, jotka eivät päivällä voi olla hetkeäkään ilman vettä, Kivimäki kertoo.

Vuodesta 2002 Tampereen Vesilaitoksella työskennellyt Kivimäki kuuluu parhaillaan vesilaitoksen varallaolo- eli päivystysryhmään. He rientävät paikalle, kun vesi virtaa siellä, missä sen ei pitäisi. Hälytysvalmiudessa ollaan vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä.

– Viime yönä pääsin kotiin kolmelta, Kivimäki sanoo.

”Tämmöinen helppo homma”

Kivimäki ja hänen kollegansa, putkimestari Sami Juvonen ovat luvanneet esitellä varallaoloryhmän arkea. Liikaa ei pitäisi kuitenkaan odottaa, Juvonen on varoitellut etukäteen puhelimessa.

– Koskaan ei tiedä, mitä tulee. Jonakin päivänä voi olla tosi kiire, välillä ei tapahdu mitään, Juvonen kuvailee.

Kovin pitkälle Nekalassa sijaitsevalta Vesitalolta ei kuitenkaan korjaustöitä nähdäkseen tarvitse ajaa. Parasta aikaa Kuoppamäentiellä saneerataan lattiasta kattoon vanhaa teollisuushallia, joka nyt seisoo raatona vilkkaalla pienteollisuusalueella. Kaivurin kaivaman kuopan pohjalla vesiputken liitoksesta tihkuu vesi.

Näsilinnankadulla on paljon esimerkiksi partureita ja ravintoloita, jotka eivät päivällä voi olla hetkeäkään ilman vettä.
– Tommi Kivimäki

Tilanne on kasvojaan ahkerasti kohottavalla Tampereella tyypillinen, Juvonen sanoo.

– Nyt rakennetaan paljon. Usein putkirikko johtuu siitä, että kaivurin kauha osuu väärään paikkaan. Meille se on helppo homma, sillä kaivuri on silloin myös töitämme varten valmiina ja kuski saattaa jopa hälytystä tehdessään katsoa valmiiksi, minkälaista putkea siellä menee, Juvonen kertoo.

Reilussa tunnissa vanhemmat putkiasentajat Tapio Salminen ja Antti Salmela ovat korjanneet putken ja tehneet liittymän uudelle kiinteistöputkelle.

– Tämä nyt oli tämmöinen aika tavallinen homma, Salminen kommentoi peritamperelaisella vaatimattomuudella.

1200 paivystys

Putkimestari Sami Juvonen astelee takaisin autolleen tarkastettuaan Näsilinnankadulla sijaitsevan putkityömaan.

Koiranunta käsi puhelimella

Tampereen alueella sijaitsee kuusi vesitornia, joiden kautta vettä virtaa noin 800 kilometriä pitkään vesijohtoverkostoon. Jätevesiviemäreitä Tampereella puolestaan risteilee hieman vähemmän, noin 740 kilometriä. Niiden lisäksi vesilaitoksen päivystykselle kuuluvat myös Pirkkalan vastaavat verkostot.

– Tavoiteaikamme on olla 30 minuutissa perillä. Suurimmaksi osaksi se onnistuu hyvin, mutta Tampere on iso, ja esimerkiksi Teiskon perukoilla sattuvalle hälytykselle se tekee tiukkaa, Juvonen sanoo.

Varalla ollaan viikko kerrallaan. Ensin tehdään tavallinen työpäivä, jonka jälkeen alkaa varallaolo. Välillä saa nukkua rauhassa, välillä ei. Esimerkiksi toissa talvena Puutarhakadulla sattunutta putkirikkoa korjattiin muutama päivä.

– Vanha vitsihän on se, että varmin tapa saada puhelin soimaan on laittaa sauna päälle, Juvonen nauraa.

Ympäri kaupunkia sijaitsevat jäteveden pumppaamot on varustettu etäluettavilla digitaalisilla valvonta-antureilla.

– Osa hälytyksistä on tässäkin työssä vääriä, mutta jos signaalia ei pumppaamolta tule, on lähdettävä katsomaan, onko vika laitteessa vai pumpussa, Juvonen sanoo.

Juvonen ja Kivimäki ovat tottuneet tasaisin välein koittavan varallaoloviikon rutiineihin. Naamasta kuitenkin kuulemma näkee varsin hyvin sen, ketkä vesilaitokselta ovat parhaillaan varalla.

– Koko ajan on vähän niin kuin valppaana ja käsi puhelimella. Vaikka saa nukkua kotona, uni päivystysviikolla on koiranunta, Juvonen kuvailee.

1200 paivystys 3

Putkimestarit Sami Juvonen (vas.) ja Tommi Kivimäki katselevat Ratinan suvantoa.

Ihmisiä oppii kuuntelemaan

Pettymys on vain harvoin iloinen tapahtuma. Sanonta pätee erityisen hyvin yllättävään vesikatkoon.

– Kyllähän tässä hommassa saa kuulla aika lailla valitusta, Kivimäki sanoo suoraan.

Ärtyneet ihmiset kohtaavat juuri varallaolijat, kun vedentulo on yllättäen lakannut. Vian syy on muualla, paikan päällä sitä selvittävät korjaajat saavat haukut. Se kuulostaa epäreilulta, ja eikö se olekin?

– Itseänikin ärsyttäisi, jos tukka on täynnä shampoota ja suihkusta loppuu vesi. Usein ihmisillä on tarve purkaa harmituksensa, ja ennen pitkää asiat unohtuvat. Tässä työssä oppii kuuntelemaan, Kivimäki sanoo diplomaattisesti.

Yhtä välttämätöntä on oppia ymmärtämään, milloin päästää toisesta korvasta ulos ja milloin ei. Välillä päivystyspuhelimen soidessa nimittäin on todella tosi kyseessä. Juvosen oman uran pahin tapaus sattui 1990-luvun lopussa. Silloin Lielahdessa rikkoutui vesijohto, joka pahaksi onneksi kulki aivan viemärin läheisyydessä.

– Vesijohdon vedenpaine rikkoi viemäreitä. Sen seurauksena viemärivesi nousi omakoti- ja rivitaloissa ylös ja tervehti heti ulko-ovella kotiin tulleita asukkaita. Vaikka itse korjaustyö saatiin tehtyä melko nopeasti, kotien korjaaminen vei kauan, Juvonen kertoo.

Suurin osa varallaolijoiden keikoista on kuitenkin ammattilaisille melko yksinkertaisia korjaustöitä. Välillä päivystykseen tulevat soitot saattavat hipoa absurdiuden rajoja.

– On meille soitettu siitäkin, että ohitustien pientareella makaa hirvenraato. Se ei varsinaisesti kuulu vesilaitoksen vastuulle, Kivimäki hymyilee.

Rakentaminen näkyy putkien kunnossa

Vaikka välillä kaivinkoneen kauha lipsahtaa putkeen, varallaolijoiden työtä Tampereen runsas rakentaminen on Juvosen mielestä helpottanut.

– Esimerkiksi ratikan rakentamisessa on otettu toisten kaupunkien virheistä oppia ja uusittu vesijohtoja rakennustöiden yhteydessä niin, että niitä on myöhemmin myös helppo korjata.

Lokakuun alussa Yle uutisoi, että esimerkiksi Lounais-Suomessa vesijohtoverkostoa pitäisi saneerata jopa 1,4 miljardilla eurolla.

Tampereella tilanne näyttäytyy päivittäin vesijohto- ja viemäriverkostoa huoltaville huomattavasti parempana. Korjaustöistä on pidetty tilastoa jo kauan, ja verkostoa on uusittu sieltä, missä hälytyksiäkin on ollut eniten.

– Tampereella tilanne on selvästi parantunut. Jos parisen kymmentä vuotta sitten oli kymmeniä vuotovahinkoja kuussa, nyt meillä on saman verran vuodessa, Juvonen sanoo tyytyväisenä.

Tyytyväisyyteen on aihetta, kun se on ansaittua. Niin tyytyväinen päivystäjän ei sentään pidä olla, että menisi illalla laittamaan saunan lämpiämään.

Tampereen Veden vikailmoitukset 24 h

0800 90 172

www.tampereenvesi.fi/hairiokartta

1200 paivystys 5

Turtolan Kaivin Oy:n Eetu Grönfors urakoi mielellään niin kiireisiä kuin kiireettömiäkin putkitöitä.

 

Ympäri vuoden, ympäri vuorokauden

Sekä puhdas vesi että toimiva viemäriverkosto kuuluvat peruspalveluihin, joiden on toimittava aina. Tampereen Veden vikapäivystys toimii vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden.

Kukin varallaoloryhmä toimii viikon kerrallaan. ­Keskimäärin varallaolovuoro osuu työntekijälle joka kuudes viikko. Vikanumeroon tuleviin soittoihin vastataan 24/7 Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen valvomossa, josta soitot ohjataan varalla oleville. Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon ­valvomosta ­varallaolijoille välitetään jätevesipumppaamoilta ja muilta laitoksilta tulevat automaattiset hälytykset.

Varallaolossa ovat aina sekä vesi- ja viemäriverkostosta vastaava putkimestari että laitoksista vastaava henkilö. Heillä on apunaan kaksi asentajaa puhdasvesipuolella ja kaksi asentajaa viemäreiden kunnossapitopuolella.

Tarvittaessa väkeä hälytetään lisää.

Varallaoloviikoilla työntekijät tekevät ­normaalit ­työvuoronsa ja päivystävät illan ja yön. Hälytyksen sattuessa työt on päästävä aloittamaan 30 minuutissa.

Näin ilmoitat vedenjakelun häiriöistä

Tampereen Veden maksuttomaan palvelunumeroon (0800 90 172) voi ilmoittaa vedenjakelun häiriöistä ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

– Numeroon voi soittaa häiriöistä vedenjakelussa tai veden laadussa, putkirikoista ja viemäritukoksista, Tampereen Veden viestintäasiantuntija Liisa Mustaniemi ohjeistaa.

– Numerosta voi myös kuunnella nauhoitetun tiedotteen, jos tiedossamme on häiriöitä.

Ennen soittoa kannattaa valmistautua muutamalla tarkastuksella, jotta vian ratkaisemisessa päästään sujuvasti etenemään. Ensimmäiseksi on hyvä tarkastaa nettisivuillamme olevasta häiriökartasta, onko vika jo meillä tiedossa ja onko sitä alettu korjata. Vika saattaa johtua myös kiinteistössä tehtävistä korjaustöistä.
Hanasta on myös hyvä kokeilla, uupuuko taloudesta vesi kokonaan vai pelkästään lämmin vesi. Tampereen Vesi toimittaa kiinteistöille vain kylmän veden. Käyttöveden lämmitys tapahtuu kiinteistökohtaisesti.

– Jos vain lämmin vesi puuttuu, rivi- tai kerrostalossa kannattaa soittaa omaan huoltoyhtiöön. Omakotiasujan kannattaa tarkastaa lämminvesivaraaja tai kaukolämmönvaihdin ja tarvittaessa kääntyä huoltoliikkeen puoleen.

Teksti ja kuvat: Juho Paavola