Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Tampereen Veden talouspäällikkönä vuoden ollut Marjaana Kylliö kokee työnsä pitkälti asiakaspalvelutyöksi.

Taloushallinto on asiakaspalvelutyötä

Talouspäällikön tehtäviin kuuluu talousarvion kokoaminen ja sen seuranta, tilinpäätöksen ja välitilinpäätöksen laadinta, talousraportointi sekä hallinto- ja taloustiimin esimiehenä toimiminen. Järjestelmällisenä ihmisenä Marjaana Kylliö nauttii työnsä tarjoamista haasteista.

ELOKUINEN VÄLITILINPÄÄTÖS ja talousarvio on juuri saatu käsitellyksi, ja Kylliöllä on hetki aikaa hengähtää.

Hengähtäminen tarkoittaa Marjaana Kylliön tapauksessa pientä suvantovaihetta, jolloin keskitytään perustyöhön eli talousraportointiin ja vuosisuunnitelman valmisteluun sekä viisihenkisen hallinto- ja taloustiimin esimiehen hommiin ennen loppuvuoden päätilinpäätöstä.

Talouspäällikön työ on systemaattista aikataulun hallintaa, johon oman lisävärinsä tuo Tampereen Veden rooli osana Tampereen kaupunkia. Töitä tehdään kaupungin ohjelmistoilla ja tiliöintirakenteilla kaupungin aikataulussa.

– Talousarviot ja tilinpäätökset ovat laajoja kokonaisuuksia, jotka etenevät aikataulutetusti ja systemaattisesti tarkan deadlinen puitteissa.

Vuoden kiireisimpinä aikoina talouspäällikön ei olekaan varaa herpaantua aikatauluissa. Tällöin Kylliö raivaa kalenterinsa tyhjäksi kaikesta ylimääräisestä, ja pysyy tiiviisti näyttöpäätteellään.

Kylliöllä tulee joulukuussa täyteen 10 vuotta taloushallinnon parissa.

Taloushallinto houkutteli ja koukutti haastavuutensa vuoksi jo opiskeluaikoina, ja mielenkiintoa on pitänyt yllä systemaattinen mieli ja halu kehittyä omassa työssä.

– Olen ihminen jolle järjestelmällisyys sopii. Minulle on joskus sanottukin, että etenen kuin juna kohti määränpäätä. Taloushallinnossa ja liiketoiminnassa yhdistyy yhteiskunnallinen näkökulma ja matemaattinen puoli. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin tuntea säädökset.

Vahva esimiestyö menestyksen salaisuutena

Kylliön 12-vuotias tytär pistäytyi vastikään äidin työpaikalla, ja totesi näyttöpäätteellä tehtävän työn hieman tylsäksi ja yksitoikkoiseksi. Isän työ rekkakuskina vaikutti lapsesta mielenkiintoisemmalta: maisemat vaihtuivat ja huolto-asemilla oli kiva pysähtyä.

Kylliön itsensä näkökulmasta työ sisältää vaihtelevia ja mielekkäitä tehtäväkokonaisuuksia ja jatkuvan mahdollisuuden oppia uutta.

Tiiminvetäjälle palaverit ja koulutuksien järjestäminen ovat tärkeä osa työnkuvaa.

– Taloushallinto on luonteeltaan tukiprosessi – sen tehtävä on tukea toimintaa ja avustaa johtoa päätöksenteossa. Koenkin työni pitkälti asiakaspalvelutyöksi. Olen pyrkinyt tuomaan omaan työhöni myös kehittävää otetta, mikä näkyy esimerkiksi meneillään olevassa talousraportoinnin kehittämistyössä, jonka toimintatapoja on lähdetty miettimään uudelleen. Laajennamme ohjelmistojen hyödyntämistä, tarjoamme ohjelmistokoulutusta ja otamme ohjelmistojen toiminnallisuuksia kokonaisvaltaisemmin käyttöön.

Työssä viihtyminen ja mukavat työkaverit ovat tärkeä osa työtä.

– Tampereen Vesi on pärjännyt hyvin työelämän laatua seuraavassa Työterveyslaitoksen Kunta 10 -tutkimuksessa. Oma kokemukseni on pitkälti tutkimuksen mukainen. Työkaverit ovat mukavia ja uudehkot työtilat viihtyisät. Esimies on tukena tarvittaessa, mikä on iso ja tärkeä asia. Mielestäni yksi avain Tampereen Veden menestykseen onkin vahva esimiestyö.

Mieli rentoutuu koiralenkillä

Kolmen lapsen äiti asuu perheineen Akaan Toijalassa.

Perheen lisäksi osan vapaa-ajasta lohkaisee lisäopinnot, joiden vastapainoksi Marjaana lenkkeilee jackrussellinterrieri Jaskan kanssa.

– Jaska on mainio sähköjänis, jolla riittää virtaa monenlaiseen yhteiseen puuhailuun. Jaska on todella fiksu, mutta erittäin omaehtoinen koira, joka tarjoaa haastetta vapaa-aikaankin.

Talouspäällikön arkeen tuo iloa ja valoa myös tampereen kieli eriskummallisine sanoineen.

– Rakastan Tampereen kieltä ja murretta. Olin 10 vuotta poissa Tampereelta, ja palatessani herkistyin lähes kyyneliin työkaverini käyttäessä yllättäen sanaa nööli viitatessaan työpöydän alla olevaan rosoon, Vesilahdelta kotoisin oleva Marjaana kertoo.

Nööli tarkoittaa hitsatessa metallista lentäviä irtokappaleita. Niitä Kylliön omassa työssä ei kyllä lennä.

Kuka?

  • Marjaana Kylliö
  • Työuraa taloushallinnossa takana 10 vuotta
  • Lokakuusta 2012 Tampereen Veden talouspäällikkönä.
  • Kolmen lapsen äiti, joka harrastaa vapaa-aikana lenkkeilyä jackrussellinterrieri Jaskan kanssa
  • Rakastaa Tampereen kieltä, murretta ja omalaatuisia sanontoja.