Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Putkiasentajat Jarmo Salomäki (vas.) ja Janne Nikkanen vaihtavat vesimittareita Tampereella ja Pirkkalassa. Uusi tai huollettu vesimittari mittaa kiinteistön vedenkulutuksen varmasti oikein.

Vesimittarin vaihto on vaihtelevaa työtä

Kun vesimittari pitää vaihtaa, nämä miehet rientävät apuun. Tampereen Veden putkiasentajat Jarmo Salomäki ja Janne Nikkanen viihtyvät yhdessä myös vapaa-ajalla – motocross-pyörien selässä.

Onko kotisi vesimittari pysähtynyt tai vuotaako vesimittarille johtava putki? Apuun voivat rientää Tampereen Veden putkiasentajat Jarmo Salomäki ja Janne Nikkanen, jotka vaihtavat kiinteistöjen vesimittareita ja korjaavat niihin liittyviä putkirikkoja Tampereella ja Pirkkalassa.

Useimmiten vesimittari kuitenkin vaihdetaan, vaikka sen toiminnassa ei olisi vielä havaittu vikaa. Omakotitalojen vesimittarit pyritään vaihtamaan uusiin kymmenen vuoden välein.  Isommat asunto-osakeyhtiöiden vesimittarit vaihdetaan 4–6 vuoden välein.

Nikkanen ja Salomäki tekevät vesimittarien vaihtotyötä yhdessä toisen putkiasentajaparin kanssa. Töitä pyritään jakamaan kaupunginosittain.

– Pyrimme vaihtamaan noin 2000 mittaria vuoden aikana. Teemme vaihtotyötä osa-aikaurakkana, mutta akuutit soitot toki aina keskeyttävät töitä, Janne Nikkanen kuvailee.

Tampereen Vesi ilmoittaa asiakkaalle, kun kiinteistön vesimittari on vaihtovuorossa. Asiakkaan ei siis tarvitse itse tilata putkiasentajia paikalle, jos vesimittarin kanssa ei ole erityisiä ongelmia.

– Tämä on hienoa ja vaihtelevaa työtä, Salomäki kertoo.

– Näemme paljon erilaisia paikkoja ja ihmisiä, Nikkanen jatkaa.

Isommat mittarit korjataan Nekalassa

Tampereen Veden toimitalossa Nekalassa on oma vesimittareiden korjaamo, jossa vanhat mittarit testataan ja tarvittaessa korjataan.

Hyllyt notkuvat huollettuja, tarkastettuja mittareita. Pahvilaatikoissa on uusia mittareita, jotka odottavat pääsyä asiakkaille.

Omakotitalojen vesimittarit vaihdetaan nykyisin uusiin, koska se tulee korjaamista edullisemmaksi. Isommat rivitalojen tai kerrostalojen mittarit sen sijaan korjataan useimmiten täällä.

– Olennaista on, että mittari toimii luotettavasti ja mittaa vedenkulutusta oikein. Harvoin niissä kuitenkaan on suurta heittoa. Olemme törmänneet jopa 35 vuotta vanhoihin mittareihin, jotka ovat ihan balanssissa vielä, Janne Nikkanen kertoo.

Olennaista on, että mittari toimii luotettavasti ja mittaa vedenkulutusta oikein. Harvoin niissä kuitenkaan on suurta heittoa.

Jarmo Salomäki työskenteli aiemmin korjaamolla, mutta nykyisin hän keskittyy mittareiden vaihtotyöhön yhdessä työparinsa eli Nikkasen kanssa. Tarvittaessa miehiltä sujuu myös korjaamolla mittareiden tarkastaminen, jos tehtävässä tarvitaan tuuraajaa esimerkiksi sairauslomien vuoksi.

Edessä motocross-matka Baltiaan

Salomäki ja Nikkanen ovat työskennelleet työparina viitisen vuotta. Miehet viihtyvät yhdessä myös vapaa-ajalla: He harrastavat yhdessä motocrossia ja supermotoa, joka yhdistää motocrossia ja ratamoottoripyöräilyä.

– Käymme yhdessä ajamassa motocross-pyörillä, kun vain ehdimme. Tavoitteena olisi matkustaa keväällä Baltian maihin ajelemaan, Nikkanen paljastaa.

Salomäki nauttii vapaa-ajallaan myös mökkielämästä. Hänellä on kesämökki Kauhajoella Etelä-Pohjanmaalla.

Kaikkiaan Salomäki on työskennellyt Tampereen Vedellä jo 40 vuotta, Nikkanenkin 27 vuotta. Erityisiä ammattikouluja he eivät ole käyneet, vaan ovat oppineet tehtävät työn ohella.

– Meillä on ollut hyviä opettajia vuosien varrella, Nikkanen hymyilee.

Nikkasen perheessä putkiasentajan työ kulkee suvussa. Hänen isänsä on työskennellyt Tampereen Vedellä 1970-luvulta alkaen, ja velikin on täällä töissä. Nikkasen omat pojat eivät sentään ole putkiasentajia, mutta asentajia kuitenkin: he työskentelevät helikopterien, autojen ja sähköautomaation parissa.

 

KEITÄ HE OVAT?

Jarmo Salomäki ja Janne Nikkanen

Työskentelevät putkiasentajina Tampereen Vedellä. Työhön kuuluu vesimittareiden vaihtamista Tampereella ja Pirkkalassa.

Ovat työskennelleet työparina noin viisi vuotta. Salomäellä on takana työuraa vesilaitoksella jo 40 vuotta, Nikkasellakin pian 30 vuotta.

Harrastavat yhdessä motocross-pyöräilyä. Salomäki nauttii myös oleskelusta kesämökillään Kauhajoella.