Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Keskuspuhdistamon rakentamisen loppusuora häämöttää
Keskuspuhdistamon rakentamisen loppusuora häämöttää
Puhdistettu jätevesi johdetaan kaksi metriä leveässä purkuputkessa Pyhäjärveen. Kuvassa osittain valmiiksi hitsattu putkiletka odottaa hinaamista asennuspaikkaan.
Lyhyesti

Keskuspuhdistamon rakentamisen loppusuora häämöttää

Vaikka maailmantilanne on pistänyt kampoihin, Tampereen seudun keskuspuhdistamon rakentaminen etenee suunnitelmien mukaan.

Vuonna 2015 alkanutta hanketta on haitannut ensin maailmanlaajuinen koronapandemia, sitten Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, joka nosti reippaasti materiaalien ja energian hintoja.

– Sinnittelemme kuitenkin aikataulussa. Ensimmäiset jätevedet ohjataan Sulkavuoren keskuspuhdistamoon vuoden 2025 lopussa, kertoo Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Timo Heinonen.

Moderni keskuspuhdistamo keventää vesistöille jätevesistä aiheutuvaa kuormitusta. Erityisen paljon vähenevät typpipäästöt, mutta myös fosforipäästöjen määrä vähenee nykyisestä. Lisäksi nykyisten jätevedenpuhdistamojen arvokkaat rantatontit vapautuvat muulle rakentamiselle.

Rakentaminen jatkuu monessa eri kohteessa

Keskuspuhdistamon rakentaminen on valtava hanke, joka etenee parhaillaan monessa eri kohteessa Tampereella.

Maan alla sijaitsevan jätevedenpuhdistamon lisäksi hankkeessa rakennetaan biokaasulaitos Sulkavuoreen, jätevedenpumppaamot Viinikanlahteen ja Raholaan, 12,5 kilometriä siirtoviemäreitä jätevedelle sekä purkuputki puhdistetulle jätevedelle.

Timo Heinonen kertoo, että puhdistamon rakentaminen Sulkavuoressa on jo pitkällä. Louhintatyöt saatiin valmiiksi marraskuussa 2022, ja rakennustyötkin alkavat olla loppusuoralla.

– Lisäksi Sulkavuoressa tehdään putkisto- ja koneistotöitä sekä LVI-, sähkö- ja automaatiourakoita. Urakat jatkuvat osittain vielä puhdistamon käyttöönoton jälkeen, maaliskuulle 2026.

Siirtoviemärit, jotka kuljettavat jätevettä Viinikanlahdesta ja Raholasta Sulkavuoreen, alkavat jo olla valmiita. Vanhojen puhdistamojen tonteille on noussut jätevedenpumppaamot, joiden viimeistelytyöt valmistuvat ensi vuonna.

1 700 metriä purkuputkea Pyhäjärven pohjaan

Kun jätevesi on kulkenut Sulkavuoressa läpi koko puhdistusprosessin, puhdistettu jätevesi johdetaan kalliotunnelia pitkin Vihilahteen ja siitä edelleen purkuputkessa Pyhäjärveen.

Seuraava iso urakka onkin purkuputken asentaminen.

– Purkuputki on halkaisijaltaan kaksi metriä ja pituudeltaan 1,7 kilometriä. Putkiletkojen hitsaaminen on parhaillaan käynnissä, ja niistä ensimmäinen uitetaan Pyhäjärven pohjaan loppuvuodesta, Heinonen kertoo.

Kun keskuspuhdistamo on aloittanut toimintansa, Viinikanlahden, Raholan ja Lempäälän puhdistamot jäävät historiaan. Sulkavuoressa käsitellään sen jälkeen Tampereen jätevesien lisäksi Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven jätevedet, yhteensä noin 100 000 kuutiota jätevettä vuorokaudessa.

1400 ilmakuva

Viinikanlahden jätevedenpumppaamo valmistuu vanhan puhdistamon tontille vuonna 2024. Uusi pumppaamo on jo harjakorkeudessa.