Puhtaan veden tuotanto on turvattu
Tampereen Vesi on viime vuosina panostanut monin tavoin turvallisuuteen. Riskit on tunnistettu ja niihin on varauduttu.
Tampereen Vedessä työskennellään jatkuvasti sen puolesta, että asiakkaan hanasta tulisi puhdasta vettä ilman häiriöitä. Työ vedenhankinnan toiminnan turvaamiseksi on laaja-alaista ja pitkäjänteistä – ja yleensä asiakkaalle näkymätöntä.
– Tavoiteenamme on toimia niin, että asiakas ei huomaa omassa palvelussaan mitään poikkeavaa, Tampereen Veden toimitusjohtaja Petri Jokela tiivistää.
Riskienhallinta on aina ollut osa toimivaa vesihuoltoa, ja Ukrainan sodan myötä varautumisen tasoa on nostettu entisestään.
– Riskimaailma on muuttunut, ja siksi myös riskienhallintaa kehitetään koko ajan. Varaudumme nykyään asioihin, joihin ei vielä 5–10 vuotta sitten kiinnitetty niin paljon huomiota, tekninen johtaja Jouni Hyypiä kertoo.
Toimivaa vesihuoltoa turvataan Tampereella monella tapaa. Esittelemme tässä kirjoituksessa niistä viisi keskeisintä.
Hajautettu vedentuotanto
Tampereen Vedellä kaikki munat eivät ole yhdessä korissa. Oli kyse vedenottamoista tai vesilähteistä, vedentuotannossa ei olla koskaan yhden kortin varassa.
Tampereen Vedellä on kaksi päävedenottamoa, jotka tuottavat puhdasta vettä pintavedestä. Niiden lisäksi tuotantoa turvaa viisi pohjavesilaitosta.
– Päävedenottamot on suunniteltu niin, että jos toisessa sattuu vaikka tulipalo tai muu isompi ongelma, laitokset voivat korvata toisensa lisäämällä kapasiteettia välittömästi, Petri Jokela kertoo.
Myös vedenottovesistöjä on kaksi, Roine ja Näsijärvi. Jos toisen järven tilassa tapahtuisi jotain poikkeavaa, sen pintavesien käyttö voidaan tilapäisesti keskeyttää.
Varajärjestelmät turvaavat jakelua
Sama periaate pätee muuhunkin toimintaan vedentuotannossa. Käytössä on varajärjestelmiä ja -suunnitelmia, joilla turvataan vedentuotantoa ja -jakelua poikkeustilanteissa.
– Meidän vesijohtoverkostomme on rengasrakenteinen, eli siinä on solmupisteitä. Jos jossain tulee putkirikko ja putki on suljettava, keskeisellä kaupunkialueella vesi saadaan kiertämään asukkaille toista reittiä, Jokela kertoo.
Tampereen Veden vesitorneihin on varastoitu vettä määrä, joka vastaa usean tunnin vedenkulutusta. Vettä saadaan torneista asiakkaiden hanoihin painovoimaisesti esimerkiksi laajan sähkökatkon aikana.
Sähkökatkojen varalta Tampereen Vesi on satsannut varavoimaan. Kiinteiden ja siirrettävien varavoimakoneiden ansiosta päävedenottamoiden ja suurimpien jätevedenpuhdistamoiden prosessit pyörivät, vaikka sähköverkossa olisi laaja häiriö. Ne käynnistyvät automaattisesti häiriön sattuessa.
– Sähkönjakelun varmistamiseen on panostettu viime aikoina paljon. Varavoimakoneita on hankittu lisää eri laitoksille, kertoo Jouni Hyypiä.
Riskimaailma on muuttunut, ja siksi myös riskienhallintaa kehitetään koko ajan.
Tieto tavoittaa asiakkaat nopeasti
Poikkeustilanteessa tieto liikkuu asiakkaille nopeasti. Tampereen Vesi kannustaa asiakkaitaan liittymään tekstiviestipalveluun, jossa tiedote mahdollisista häiriöistä lähetetään asiakkaan puhelimeen.
Viesti kohdistetaan asiakkaan ilmoittaman käyttöpaikkatunnuksen perusteella. Palvelu on maksuton, ja sen käytön voi lopettaa milloin tahansa.
Ajantasaista tietoa löytyy myös Tampereen Veden verkkosivuilta. Sivustolla on häiriökartta, johon päivitetään tiedot tiedossa olevista vedenjakelun häiriöistä sekä käynnissä olevista työmaista. Tiedotteet löytyvät sivuston Ajankohtaista-palstalta.
Tampereen Vedelle on tärkeää, että tieto kulkee myös toiseen suuntaan. Vedenjakeluun liittyvät vikailmoitukset voi tehdä Tampereen Veden maksuttomaan vikanumeroon. Se palvelee kellon ympäri.
Kyberuhkiin on varauduttu
Kyberturvallisuudella tarkoitetaan verkko- ja tietojärjestelmien suojaamista kyberuhilta, kuten palvelunestohyökkäyksiltä ja tietomurroilta.
Tampereen Vedellä keskeinen osa kyberturvallisuutta on, että vedentuotannon prosessiin liittyvät järjestelmät eivät ole yhteydessä avoimiin tietoverkkoihin eivätkä myöskään hallinnon käyttämiin järjestelmiin.
– Hakkerit eivät voi siis päästä käsiksi prosesseihin vaikkapa Teamsin tai muun vastaavan sovelluksen kautta, Jokela sanoo.
Automaatiojärjestelmien käyttö on tarkkaan valvottua. Kaikista järjestelmiin tehdyistä muutoksista jää lokitieto.
– Tietoturvan osalta meillä on asiantuntevat kumppanit, ja järjestelmien suojaamisessa on onnistuttu hyvin, kertoo Jokela.
Laitosten valvontaa tehostettu
Laitosten fyysiseen turvallisuuteen on viime vuosina satsattu lisää. Sähköisten lukitusjärjestelmien avulla kulkuoikeuksia voidaan hallita aiempaa paremmin, ja lukkojen avaamisesta jää digitaalinen jälki.
Myös kameravalvontaa ja hälytysjärjestelmiä on päivitetty ja laitosten aitausta lisätty.
Tuotantojohtaja Riitta Kettunen korostaa yhteistyön merkitystä laitosten valvonnassa.
– Yhteistyö poliisin ja Tampereen kaupungin turvallisuusorganisaatioiden kanssa on tiivistynyt. Tietoja vaihdetaan entistä enemmän.
– Myös tavallisten kansalaisten hereilläolo auttaa meitä. Jos laitosten liepeillä huomaa epämääräistä toimintaa, siitä on hyvä ilmoittaa meidän asiakaspalveluumme, Kettunen jatkaa.
Viime kesänä ilmi tulleet, laajasti uutisoidut vesilaitosmurrot todistavat osaltaan, että turvajärjestelyt toimivat tehokkaasti, sanoo Petri Jokela. Tesoman vesitorniin ja Hervannassa sijaitsevaan paineenkorottamoon murtauduttiin kesäkuussa. Tapaukset siirtyivät keskusrikospoliisin tutkintaan.
Jokelan mukaan kummassakin tapauksessa turvajärjestelmät estivät murtautujan pääsyn kosketuksiin veden kanssa.
– Vartijat ja poliisi olivat nopeasti paikalla, eikä murtautujille jäänyt aikaa tehdä isompaa ilkivaltaa. Valvonnan ansiota oli, että vedentuotannolle ei aiheutunut riskiä. Tällaisista tapauksista on kuitenkin aina opittavaa.
Jokelan mukaan tapausten saama julkisuus osoittaa, miten tärkeä palvelu vesihuolto on.
– Toimiva vesihuolto ei ole koskaan itsestäänselvyys, vaan sen eteen tehdään töitä koko ajan.
– Ilmastonmuutoksen seurauksena vedenkäsittelyyn pitää panostaa aikaisempaa enemmän, tuotantojohtaja Riitta Kettunen kertoo.