Työtä puhtaan veden ja ympäristön puolesta
Laborantti Mari Savolainen valvoo, että Tampereen Veden käsittelemät vedet täyttävät tiukat laatuvaatimukset.
Laborantti Mari Savolaisen työpaikka on Tampereen Veden Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen laboratoriossa.
Savolainen tuli taloon kolmisen vuotta sitten harjoittelijana ja työskentelee nyt laboranttina. Siinä ajassa hän on ehtinyt valmistua insinööriksi ja perehtyä niin talousveden kuin jätevedenkin laadunvalvontaan Tampereen Veden laboratorioissa.
– Työssä oppii koko ajan. Nyt tuntuu jo siltä, että alan hahmottaa esimerkiksi jätevedenpuhdistuksen prosessin kokonaisuutena. Se auttaa arvioimaan näytteitä ja niissä vastaan tulevia poikkeavuuksia.
Portinvartijan tehtävä
Tärkein osa laborantin työtä on veden laadun valvonta ja tarkkailu. Käytännössä se tarkoittaa vesinäytteiden analysointia, tulosten tarkkailua ja päivittäisiä laitehuoltoja. Näytteitä otetaan prosessin eri vaiheista, puhtaan veden puolella myös verkostosta eli loppukäyttäjän hanasta.
– Näytteistä tehdään analyysit, ja niiden perusteella meiltä lähtee puhdistamolle tai vedentuotantoon tieto, tarvitseeko prosessia muuttaa jotenkin, Savolainen kertoo.
Kuluttaja voi mieltää, että vesilaitoksen laadunvalvonta painottuu puhtaan veden tuotantoon. Kuitenkin jäteveden tutkimisella on suuri merkitys vesihuollon ympäristövaikutusten kannalta.
Jätevedenpuhdistamolle tuleva vesi ei ole koskaan täysin tasalaatuista, mutta monivaiheisella puhdistusprosessilla voidaan varmistaa, että päästörajat eivät ylity. Jäteveden laatuvaatimukset määritellään ympäristöluvassa. Vettä puhdistetaan mekaanisesti, biologisesti ja kemiallisesti.
Myös kausivaihtelu näkyy puhdistamon prosessissa. Runsaat sateet ja sulamisvedet vaikuttavat siihen, paljonko vettä on käsiteltävänä ja millainen on sen koostumus.
Laborantti on portinvartija, joka tarkkailee, että vesistöön laskettavat jätevedet on puhdistettu määräysten mukaisesti.
– Tämä on ympäristön kannalta merkittävää työtä. Meillä on vesihuollossa täysi kierto, koska käytämme vedentuotannossa paljon pintavettä, ja laskemme vedet puhdistettuna takaisin luontoon.
Harjoittelun kautta taloon
Savolaisen ensikosketus vesihuoltoalaan ja Tampereen Veteen oli laboratorioharjoittelijana syksyllä 2021. Hän opiskeli tuolloin laboratoriotekniikan insinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulussa ja haki avoinna ollutta harjoittelijan pestiä.
– Ennen sitä minulla ei ollut oikein mitään käsitystä, miten vesihuollon prosessit toimivat tai mihin jätevedet lasketaan.
Savolainen sanoo kuitenkin saaneensa hyvän perehdytyksen työhön taloon tullessaan. Hänen mukaansa työ Tampereen Veden laboranttina on luonteeltaan sellainen, että paljon opitaan käytännön työtä tekemällä.
– Tulosten analysoinnissa tarvitaan myös päättelykykyä ja tulkintaa. Raja-arvot ylittävistä poikkeamista ilmoitetaan puhdistamolle tai vedentuotantoon.
Savolainen teki opinnäytetyönsä Tampereen Veden toimeksiannosta. Aihe liittyi jätevesien analysointiin: vesilaitoksen jätevesilaboratorioon oli hankittu laite, jolla voidaan mitata kokonaishiilen ja -typen pitoisuuksia jätevedestä. Savolainen laati opinnäytetyössään menetelmä- ja käyttöohjeet laitteelle.
Työt Tampereen Vedellä jatkuivat heti valmistumisen jälkeen. Savolainen vakinaistettiin noin vuosi sitten.
– Hyvä työpaikka, hyvät lomat ja työkaverit, joilta voi aina kysyä neuvoa, Savolainen tiivistää.
Liikunta auttaa jaksamaan
Vastapainoa työlle tuo liikunta. Savolaisella on kilpaurheilutausta, hän harrasti pitkään taitoluistelua ja kilpaili kansallisella tasolla. Hiljattain hän aloitti harrastuksen uudelleen aikuisryhmässä kymmenen vuoden tauon jälkeen.
– Työssä tulee seisottua paljon, mikä voi väsyttää jalkoja ja selkää. Ei urheilutaustasta ainakaan haittaa ole.
Mari Savolainen
- Mitä tekee: Tampereen Veden laborantti.
- Tausta: Laboratoriotekniikan insinööri (TAMK), teki opinnäytetyönsä Tampereen Vedelle 2022.
- Harrastus: Taitoluistelu ja sulkapallo. Kilpaili taitoluistelussa kansallisessa sarjassa, nykyään luistelee aikuisluisteluryhmässä. ”Minulla on nelivuotias poika, joten harrastan sen verran kuin ehdin.”