Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Verkostoasentajat Ville Heino ja Rami Alakoski huolehtivat osaltaan siitä, että vesihuolto pelaa jokaisessa tamperelaisessa kodissa. Työtehtävät ovat monipuolisia ja sopivan haastavia.

Kaverukset palasivat samaan joukkueeseen

Verkostoasentajat Ville Heino ja Rami Alakoski huoltavat vesijohtoverkostoa ja korjaavat putkirikkoja eri puolilla Tamperetta. Hauskinta työssä on sen vaihtelevuus, ikävintä työskentely vesi- ja räntäsateessa.

Kun Ville Heino ja Rami Alakoski olivat parikymppisiä, he pelasivat yhdessä Tampereen KooVeen Edustusjoukkueessa jääkiekkoa.

Molemmat työskentelivät Tampereen kaupungilla, Alakoski maarakennuspuolella ja Heino kunnossapidossa. Jokunen vuosi sitten he palasivat samaan ”joukkueeseen”, Tampereen Veden verkostoasentajiksi.

Alakoski aloitti työt Tampereen Vedellä keväällä 2011 ja Heino reilua vuotta myöhemmin. Tässä joukkueessa on miesten mukaan mukava työskennellä.

– Meillä on tiivis työyhteisö ja hyvä me-henki. Työnjohto on lähellä tekijöitä, Ville Heino kiittelee.

Hauskinta työssä on miesten mielestä sen vaihtelevuus: yhdellä työmaalla ei viivytä viikkokausia. Työtehtävät ovat monipuolisia ja sopivan haastavia.

– Pieniä haasteita tulee eteen jatkuvasti. Mikään kohde ei ole samanlainen, Rami Alakoski kuvailee.

Ikävintä on työskentely sade- ja räntäsateessa, kurassa ja savessa. Silloin tekisi toisinaan mieli lähteä toimistolle siisteihin sisätöihin. Kahdeksasta neljään miehet eivät kuitenkaan viihtyisi tietokoneen ääressä.

– Niistä tulisi pitkiä päiviä, Heino naurahtaa.

Toimistolla käydään vain kääntymässä

Verkostoasentajien tehtäviin kuuluu erilaisia vesijohtoverkoston huoltotöitä: sekä vanhojen runkovesilinjojen ja viemärien saneeraamista että uusien talohaarojen rakentamista. Talvisin Heino ja Alakoski kuuluvat ”vuotoryhmään”, joka hälytetään paikalle, kun putkirikko vaatii nopeaa korjaamista.

Tampereen Veden vesijohtoverkoston pituus on noin 751 kilometriä ja viemäriverkoston pituus 1 300 kilometriä, joten huoltotöitä riittää.

Meillä on tiivis työyhteisö ja hyvä me-henki. Työnjohto on lähellä tekijöitä.

– Pääosin työpäivät kuluvat ulkona maastossa. Toimistolla käymme lähinnä hakemassa uusia työtehtäviä ja osia varas-tolta, Rami Alakoski kertoo.

Molemmat miehet ovat suorittaneet työn ohessa ensin maanrakennusalan ammattitutkinnon ja sittemmin vesihuoltoalan ammattitutkinnon. Alakoski opiskelee nyt verkostoasentajan töiden ohessa vesihuoltoalan mestaritutkintoa. Voi siis olla, että häneen törmää tulevaisuudessa aiempaa useammin Tampereen Veden toimistolla.

– Mutta eivät meidän mestaritkaan jaksa koko päivää istua toimistolla. Hekin lähtevät usein kiertämään työmaita, hän hymyilee.

Valmentamista ja harrastekiekkoa

Myös jääkiekko kuuluu yhä tiiviisti molempien työkaverusten elämään.

Ville Heino on yksi KooVeen edustusjoukkueen valmentajista, ja treenejä tai pelejä on noin viisi kertaa viikossa. Lisäksi hän harrastaa lenkkeilyä, sählyä ja kuntosaliharjoittelua. 

Rami Alakosken 3-, 6- ja 8-vuotiaat lapset huolehtivat siitä, että miehellä riittää tekemistä myös vapaa-ajalla. Iltayhdeksältä, kun lapset ovat jo nukkumassa, hän livahtaa kuitenkin usein pelaamaan harrastekiekkoa jäähallille.

– Sitten jaksaa taas aamulla herätä töihin virkeänä, hän nauraa.